Pestki Dyni - Właściwości, Czy Warto, Poznaj Opinie

Ponieważ pestki dyni są tak wyjątkowym produktem, wyzwaniem jest podsumowanie ich w kilku słowach. Choć dynia jest w miarę powszechna, nie każdy korzysta z jej dobroczynnych właściwości. Czas, by to zmienić! Bez wątpienia warto edukować się na temat pestek dyni i wszystkich związanych z nimi tematów.

pestki dyni

Czym dokładnie jest dynia? Czy oprócz pestek warto zwrócić uwagę na miąższ, czy tylko pestki są cudowne? Zanim zrozumiemy, czym są pestki dyni, zapoznajmy się z całą rośliną.

Dynia to roślina jednoroczna, która jest z powodzeniem uprawiana na całym świecie i występuje w wielu odmianach. W jej grubej skorupie znajdują się nasiona i mięso. Dynie są jednymi z najstarszych roślin uprawnych i są rdzennymi mieszkańcami Ameryki Północnej (wschodni Meksyk i południowe Stany Zjednoczone). Odgrywają znaczącą rolę w popkulturze, gastronomii i rytuale. Zarówno w Kanadzie, jak i w USA ciasto z dyni jest podstawą Święta Dziękczynienia, a w sezonie Halloween dynie są często rzeźbione w ozdobne lampiony.

Pestki dyni i ich właściwości

Internauci coraz częściej szukają „właściwości pestek dyni”. Z czego dokładnie zbudowane są pestki dyni? W jaki sposób się je przygotowuje? Czy pestki dyni są kaloryczne?

Jadalne pestki dyni w Ameryce Północnej określane są również jako „pepita” i pochodzą z meksykańskiego języka hiszpańskiego. Często mają białą zewnętrzną łupinę i są płaskie, asymetrycznie owalne, a po usunięciu łupiny są jasnozielone. Dodatkowo, niektóre rodzaje są produkowane tylko dla ich jadalnych nasion i nie posiadają łusek.

Pestki dyni zawierają wiele składników odżywczych, w tym wiele witamin i dużo tłuszczu. Termin „pestki dyni” może odnosić się zarówno do całych, niełuskanych nasion, jak i do wyłuskanego jądra. W procesie produkcji pestki są suszone (podstawowy etap) oraz prażone (zwłaszcza jeśli przeznaczeniem danych pestek ma być przekąska).

Pestki dyni: zastosowanie w żywności, medycynie i nie tylko

Gdzie można wykorzystać pestki dyni? Do czego odnosi się „kcal z pestek dyni”? Poznaj najbardziej kluczowe informacje o pestkach dyni i ich zastosowaniach, a następnie zacznij je wykorzystywać! Możesz zaopatrzyć się w całe warzywo lub kupić tylko pestki dyni. W końcu miąższ dyni jest równie smaczny jak jej pestki. Szczególnie warte polecenia są odmiany, które można jeść i przetwarzać wraz ze skórką. Zalety dyni są dobrze znane w Stanach Zjednoczonych, Meksyku i Europie. Zioło to było wykorzystywane w licznych XIX-wiecznych remediach, które ostatecznie zostały włączone do współczesnej medycyny.

Dynie od zawsze były używane do leczenia robaków jelitowych i dolegliwości układu moczowego, a także łagodnego przerostu prostaty. Jak więc widzisz, dynia i jej pestki mają bardzo szerokie spektrum zastosowania.

Pestki dyni w kuchni

pestki dyni

Meksykańskie jedzenie często zawiera pestki dyni, które są również prażone i oferowane jako przekąska. Są one lubianą, komercyjną żywnością oferowaną przez cały rok i mogą być prażone lub marynowane. Pepitas są znane pod hiszpańską nazwą i przeważnie są posolone, a czasami przyprawia się je po upieczeniu. Można je dostać już zapakowane lub kupić w sklepach stacjonarnych (zazwyczaj w Meksyku i innych krajach Ameryki Łacińskiej, na amerykańskim południowym zachodzie oraz w specjalistycznych sklepach z meksykańską żywnością).

Pestki dyni mogą być używane do wypieków, jak również wykorzystywane do produkcji produktów podobnych do masła orzechowego. Chlebki z pestkami dyni i innymi nasionami są bardzo lubiane. Pieką je lub kupują osoby dbające o linię w dodatku wegetarianie, weganie i weganie. Olej to inny produkt z pestek dyni; o nim powiemy za chwilę.

Tradycyjne i współczesne środki lecznicze wykorzystują pestki dyni.

W przeszłości zarówno tradycyjna medycyna chińska, jak i weterynaria używała pestki dyni jako środek przeciwrobaczy do leczenia pasożytów tasiemca. W dzisiejszych czasach wyciągi z pestek oraz dyni są używane zarówno w suplementach diety, jak i kosmetykach. Z pestek oraz miąższu przygotowuje się peelingi i maseczki domowe.

Pestki dyni: właściwości pielęgnacyjne

Zarówno pestki dyni od wewnątrz (które naprawdę należy spożywać), jak i z zewnątrz mogą być wykorzystywane w domowej pielęgnacji. Peeling z pestek dyni jest niezwykle łatwy do wykonania i może być stosowany na niemal każdy obszar ciała, w tym twarz, dłonie, a nawet skórę głowy. Jak go zrobić? Musisz rozbić pestki dyni (najlepiej jeszcze w skorupkach), po czym dodać trochę oleju (z pestek jest najlepszy dla podwojenia potencji dyni) i oliwy z oliwek, aby uzyskać peeling z pestek dyni.

Czy warto robić naturalne peelingi i scruby z pestek dyni również do użytku domowego? Więcej o witaminach i wartościach odżywczych pestek dyni dowiesz się w dalszej części artykułu, a nie będziesz musiała się już zastanawiać, czy są one zdrową opcją na prywatne SPA.

Kilka zdań dotyczących oleju z pestek dyni

Bez oleju, specjalności kulinarnej i znaczącego środkowoeuropejskiego towaru eksportowego, nie byłoby pestek dyni. Jest cennym składnikiem kosmetyków, a także produktem spożywczym, ponieważ jest pełen nienasyconych kwasów tłuszczowych i witamin.

Może być stosowany w olejkach do masażu, balsamach i peelingach do wszystkich rodzajów skóry, choć szczególnie polecany jest do skóry suchej, łuszczącej się, popękanej, dojrzałej i przeciw rozstępom. W pierwszej kolejności ma właściwości nawilżające, natłuszczające i wygładzające. Zawartość potasu zapewnia z kolei wpływ oczyszczający i rozjaśniający. Zaleca się, aby podczas tworzenia kosmetyków DIY włączyć do nich trochę oliwy z oliwek (wtedy stają się bardziej emulsyjne i łatwiejsze do rozprowadzenia).

Właściwości pestek dyni

Około 40% pestek dyni to tłuszcz, 15% to węglowodany, a 30% to białko. Dodatkowo w pestkach obfituje błonnik pokarmowy, niacyna, żelazo, cynk, mangan, magnez, fosfor, ryboflawina, kwas foliowy, kwas pantotenowy, sód i potas. Kwasy linolowy i oleinowy, jak również niewielkie ilości kwasu palmitynowego i stearynowego, stanowią większość kwasów tłuszczowych w pestkach dyni.

Energia z pestek dyni

Pestki dyni mają dużo kalorii w referencyjnej porcji 100 gramów (około 570 kcal). Są to jednak „dobre” kalorie, ponieważ posiadają wiele korzystnych związków chemicznych. Kluczowe jest jednak, aby pamiętać, aby nie przesadzić z jedzeniem pestek dyni (tak jak np. z orzechami). Dietetycy i autorytety w dziedzinie zdrowego odżywiania radzą, aby z tego powodu wybierać pestki dyni do posypywania domowego chleba lub owsianki.

Kilka powodów, dla których powinieneś włączyć pestki dyni do swojej diety i trybu życia

Jakie są właściwości pestek dyni? Sprawdź poniższe zwięzłe podsumowanie, jeśli nadal nie jesteś przekonany. Jeśli chcesz dbać o siebie organicznie, zrozumiesz wtedy, że pestki dyni są czymś, co musisz włączyć do swojej diety i pielęgnować:

  • Spożywanie pestek dyni przyniesie korzyści Twojemu sercu, kościom i innym układom fizycznym.
  • Witaminy i kwasy tłuszczowe zawarte w pestkach dyni mogą pomóc w leczeniu cukrzycy typu II.
  • Polecane dla kobiet w ciąży, ponieważ dostarczają składników i dbają o rozwijające się wątroby matek.
  • Możemy przyspieszyć utratę wagi i poprawić trawienie spożywając pestki dyni.
  • Wysoka zawartość witaminy E w pestkach dyni pomaga wzmocnić układ odpornościowy.
  • Oprócz bycia naturalnym dostawcą tryptofanu, pestki dyni zawierają również beta-karoten, który przynosi korzyści skórze i oczom.


Ogólnie rzecz biorąc, pestki dyni to niedrogi i łatwo dostępny superfood, który powinieneś mieć zawsze pod ręką. W rezultacie, przestań teraz zwlekać. Spróbuj ich najpierw, a szybko zdasz sobie sprawę z ogromnej mocy, jaką kryją w sobie te małe pestki.